Visie

Stichting Voorschot is een initiatief van een groep ouders van en met jongvolwassenen met autisme en/of nog een andere beperking. Uit de stichting is Villa Voorschot voortgekomen: een huis in Voorschoten waar vanaf 2015 zestien jongvolwassenen samen wonen en werken in een sociaalmaatschappelijke context waarin ze 24 uurs zorg en – begeleiding krijgen.

Doordat wonen en zorg bij de stichting Voorschot uit twee verschillende bronnen worden gefinancierd, is de regie van bewoners en hun netwerk blijvend gewaarborgd. Zorgkosten financiert de stichting Voorschot uit de persoonsgebonden budgetten (PGB’s) van de bewoners, het wonen wordt mogelijk gemaakt vanuit de Wajong-budgetten van de bewoners. Voor de ouders/vertegenwoordigers is solidariteit in de uitvoering van zorg een belangrijke leidraad. Daarbij wordt niet gekeken/bijgehouden hoeveel extra uren zorg een bewoner met een hoger budget heeft, – of minder uren voor een bewoner met een lager budget -, maar is zorg naar behoefte het centrale vertrekpunt.

Uitgangspunt is dat de bewoners van Villa Voorschot hier veilig en met plezier hun hele leven kunnen blijven wonen. Van jongvolwassenen worden de bewoners straks volwassenen en later ouderen. Hun ambities, wensen en zorgbehoeften zullen daarmee in de loop van de tijd veranderen. De begeleiding die is afgestemd op ieders persoonlijke behoefte, zal daarin meegroeien. En ook de nauwe contacten die Villa Voorschot heeft met de buurt, de wijk, en met anderen zullen steeds worden afgestemd op de levensfase waarin de bewoners zich bevinden.

Op deze wijze geeft de stichting Voorschot invulling aan de begrippen solidariteit, duurzaamheid en continuïteit. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de bewoners op deze wijze een zinvol bestaan bieden, met persoonlijke ontwikkeling als rode draad. En dat doen we niet alleen nu, maar ook in latere levensfases, altijd gevoed door een sterk maatschappelijk netwerk.

Stichting Voorschot heeft al bij haar oprichting in 2015 een duidelijke visie geformuleerd die wij sindsdien ook uitdragen. Maar een visie is niet in beton gegoten, die groeit mee met de organisatie. Nu ons project inmiddels een aantal jaren loopt, en met succes, ontstond er bij veel ouders de behoefte de visie nog eens te bekijken.

Onderstaande visie is tot stand gekomen door met alle ouders en vertegenwoordigers in verschillende sessies de belangrijkste kernwaarden te (her)benoemen voor Villa Voorschot. Deze kernwaarden zijn wat ons betreft uniek: ze gaan over alles wat ons gezamenlijk project stichting Voorschot raakt en zijn zowel actueel (geldig voor dit moment) als toekomstbestendig.

Er zijn wat ons betreft vijf kernwaarden die kenmerkend zijn voor de uitgangspunten en werkwijze van stichting Voorschot:

  • Veiligheid
  • Verbinding en vertrouwen
  • Persoonlijke ontwikkeling en een zinvol bestaan
  • Betrokkenheid in een maatschappelijk relevant netwerk
  • Continuïteit over generaties heen

Kernwaarden

We beschrijven elk van de kernwaarden hieronder en geven daarbij aan wat dit achtereenvolgens betekent voor de bewoners, de ouders/vertegenwoordigers, zorgaanbieder ASVZ en voor de buurt/wijkbewoners in Voorschoten met wie wij nauw samenwerken.

Voor stichting Voorschot was en is veiligheid, werkend met een overzichtelijk aantal bewoners én begeleiders een centraal vertrekpunt. In zo’n kleinschalige setting is er meer tijd voor elkaar, en kunnen bewoners, begeleiders, familie, vrienden, collega’s en mensen uit de buurt met compassie en op stimulerende wijze met elkaar omgaan. De kleinschaligheid biedt korte en heldere (overleg)structuren en een veilige ruimte, waarin plek is voor diversiteit en het omgaan met verschillen.

Doordat er vanuit een kleinschalige setting wordt gewerkt, waarin betrokkenen elkaar goed kennen, ontstaat er een grote mate van betrokkenheid en een open manier van communiceren waarin verbinding en vertrouwen centraal staan.

Vanuit de mogelijkheden van de bewoners wordt er hard gewerkt om gezond en gelukkig te zijn en te blijven. Het stimuleren van ieders persoonlijke ontwikkeling op basis van acceptatie en gelijkwaardigheid is essentieel om een zinvol bestaan te kunnen ervaren.

Villa Voorschot is een inspirerend voorbeeld voor andere initiatieven van ouders, cliënten en  burgerinitiatieven die streven naar meer acceptatie, participatie en diversiteit. De betrokkenheid van deze groepen is een verrijking voor de samenleving, die dit soort initiatieven behoort te faciliteren en ondersteunen.

Continuïteit is niet alleen een vanzelfsprekend onderdeel van de visie, maar ook een zorg voor de huidige generatie vertegenwoordigers, meestal nog de ouders van de bewoners. Dé uitdaging waar stichting Voorschot voor staat, is om een leven lang verantwoord mee te groeien met de ouder wordende groep bewoners en tijdig te anticiperen op hun veranderende behoeften, mogelijkheden en beperkingen. Dit alles met behoud van de hier beschreven kernwaarden, een goed onderhouden pand, een financieel gezonde en solide financiële positie, een aantrekkelijke en stimulerende werkomgeving voor zorgverleners en een blijvend vertrouwen van de (toekomstige) vertegenwoordigers en hun netwerk in een meerjarig, planmatig beleid.